Aprikoskärnolja Kallpressad EKO 500 ml (bäst före 2022-02)

Ord. pris: 
435 kr
Rea:
299 kr
Inkl. 25% Moms
Du sparar: 
136 kr (31%)
Typ:
500 ml
Antal:
Finns i lager
Bäst före utgången av februari 2022.

Bra för halvtorr, mogen och känslig hud. Kan användas i de flesta produkter. 
Påminner om mandelolja och är därför ett bra alternativ till den. Gör huden mjuk och smidig.

Info om aprikoskärnolja
Bra för halvtorr, mogen, åldrande och känslig hud. Kan användas i de flesta produkter. Påminner om mandelolja och är därför ett bra alternativ till den. Gör huden mjuk och smidig. Utvinns ur den inre kärnan i aprikosen. Halvfet. Även en fin matolja.

Ursprung
Aprikosträdet är ett litet fruktträd mellan 8-10 meter högt som växer vilt i ursprungslandet Iran och nordöstligaste delen av Kina. Prunus armeniaca betyder armeniskt plommon och man trodde länge att frukten kom från just Armenien på grund av dess namn. Aprikosen togs till Europa av grekerna och har ökat i popularitet och spridning sedan romartiden. Själva aprikoskärnoljan omnämns tidigt inom den traditionella kinesiska medicinen (TCM) där den använts för att behandla bland annat tumörer och magsår. Sedan aprikosen introducerats i USA på 1700-talet har den blivit en vida känd frukt världen över. Frukten är en liten stenfrukt, gul eller orange i färgen och full av fruktkött och fibrer. Fruktens kärna innehåller 40-50% olja. Idag är Turkiet det land som producerar mest torka aprikos och aprikoskärnor i världen och står enligt vissa källor för hela 85% av världsmarknaden.

Aprikosen associeras ofta med graviditet eller femininitet och många kärleksdrycker och kärleksförtrollningar har innehållit mogen aprikos för att väcka passion. Aprikoskärnoljan har även använts inom parfymindustrin i Grasse men har idag övergivits då den ansågs för känslig för ändamålet.

Vetenskapligt namn: Prunus armeniaca Oil
Växtdel: Kärna
Ursprungsland: Spanien

Fettsyresammansättning:
Palmitinsyra C16:0 ………12%
Stearinsyra C18:0 …………6%
Arakinsyra C20:0 ……….0,2%
Palmitolsyra C16:1 …….0,1%
Oljesyra C18:1 ……………. 44%
Linolsyra C18:2 ……………38%

Stelningspunkt: -15°C