MSM – det livsviktiga svavlet

Är du en modern hästagare som fodrar med hösilage så bör du ge tillskott av MSM. Det är egentligen bara när den har tillgång till färskt bete dygnet runt som den får i sig livsviktigt MSM. Ju hårdare den tränas, ju viktigare är det att nivåerna av MSM hålls intakta.

Grunden för MSM skapas i haven där den frigörs i gasform och stiger upp i atmosfären. Påverkan av ozon och UV-ljus omvandlar det till DMSO2 (MSM) som faller ner med regnvatten. För hästar är gräs den viktigaste källan.

MSM gör cellväggarna elastiska och mer genomträngliga, vilket förenklar cellens näringsupptag och syresättning, samtidigt som slaggprodukter lättare kan föras bort. Mjölksyratröskeln höjs och man orkar mer. MSM verkar på cellnivå och medverkar i mängder med processer och är en förutsättning för många funktioner i kroppen.

Tydligt för hästar är bl.a

  • rörelsemekanismens återhämtning
  • smidighet och rörlighet
  • hovarnas kvalite och tillväxt 
  • nervösa och oroliga hästar blir lugnare och mera harmoniska


MSM är en viktig del av cellbildningen i hela kroppen och ingår bland annat i uppbyggnaden av brosk, senor, bindväv, muskler, skelett och päls. Det är även en viktig byggsten i kroppens produktion av aminosyror, protein, enzymer och hormoner. Organiskt svavel är något som finns i varje cell i kroppen, med andra ord en av de viktigaste komponenterna för en väl fungerande kropp. 

Vid MSM-brist får hästen lägre mjölksyratröskel och kan prestera mindre. Musklernas återhämtning tar också längre tid, vilket visar sig i längre uppvärmningstider med en stelare och ovilligare häst.

Hur vet man om hästen har MSM-brist?
Enklaste sättet att testa det, är att ge den tillskott någon vecka. Upplever du att hästen kräver kortare uppvärmning, blir mjukare och smidigare i musklerna och snabbt mer samarbetsvillig i träningen – då behöver den tillskott av MSM.

En häst i kontinuerlig träning bör normalt vara fysiskt redo för arbete efter 5-10 minuters uppvärmning. Tester har visat att runt 80% av våra hästar har MSM-brist. 

Stela muskler kan inte avlasta lederna
En för hästar allvarlig följd av MSM-brist är att stela muskler inte kan avlasta lederna. Det är en stor risk att hästen gärna hoppar trots att musklerna inte är tillräckligt smidiga och förberedda. Genomslag i landningar och svängar blir då till en kraftig stöt i ledbrosket, som vid upprepning kan skada leden.

Behovet av MSM-tillskott skiftar under året och påverkas till största del av hästens tillgång på färskt gräs och naturligtvis mängden träning. Alla tillskott är direkt beroende av tillgång och efterfrågan. Mindre naturlig tillgång och mer träning (förbrukning) ökar behovet av alla näringsämnen.

Dosering
20 gram/dag till stor häst (550 kg). Ponny 10-15 gram/dag.  
En kilosburk räcker i 50/100 dagar. 
För bästa och snabbaste effekt, ge dubbel dos första 10 dagarna.
Övriga i proportion till kroppsvikt eller enligt veterinärs föreskrift.

Är det karens på MSM?

Nej det är ingen karens på MSM.
Klicka här så kommer du till Svensk Travsports dokument om karenstider för tillskott o.dyl. >>>
 

Modern djurhållning med kortare betesgång och utevistelse ger MSM-brist i foderstaten. Hösilage som är MSM-fattigt är också en anledning till detta. Ca 80% av alla hästar har MSM-brist! 

 

I en studie utförd av den kände veterinären Ronald D. Riegel, konstaterar man att den grupp av hästar som dagligen fått 20 gram MSM i kosten, allihop sänkte sina träningstider på bana med i snitt 2,6 sekunder.
Se hela studien här
 

MSM häst träning

Träning och tävling med en häst som har MSM-brist, innebär förutom försämrat resultat, även risk för skador på de kroppsfunktioner som styrs av kemiska processer där MSM ingår.