Munkpeppar hel torkad

Pris:
109 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:
(Vitex agnus-castus)

Egenskaper: Anafrodisiakum, hormonbalanserande. Kan lugna hormonstinna individer av båda könen. 

Munkpeppar innehåller en agnusid som stimulerar hypofysen och produktionen av gulkroppshormon. Munkpeppar verkar stabiliseranden på hormonrubbningar och kan hjälpa vid överdriven brunst, löp och PMS besvär. 

Används också till översexuella hingstar/valacker, övermaskulina hundar och vid skendräktighet. 

Som namnet antyder så har munkpeppar använts av munkar för att hjälpa dem till avhållsamhet. Det fungerar lika bra på hästar som på munkar. Vanligare är ändå att ge krånglade ston munkpeppar. Ston som överbrunstar, är ilskna, griniga eller allmänt svårhanterade brukar svara bra på munkpeppar.

Det har sammankopplats med gynnsamma effekter på sköldkörteln, och även hos hästar med andra hormonella problem (ämnesomsättningen).

Forskning på människa visar att örtens hormonliknande substanser påverkar hypofysen och balanserar hormonavsöndringen. Man antar att det går till på samma sätt hos hästar.

Dosering per dag
Ponny 1 matsked (15 ml)
Häst 1,5 matsked (22 ml)
Hund liten 0,5 tesked(2,5 ml)
Hund medelstor1 tesked(5 ml)
Hund stor2 teskedar(10 ml)

Människa: 2 tsk/dag, Krossas i mortel och kan med fördel blandas i vätska el. youghourt

Hjälper mot bristande menstruation eller smärtsam, kraftig eller långvarig blödning och mot för kort eller för lång cykel. En av de viktigaste örterna för att motverka PMS. Vitex Agnus Castus (även kallat kyskhetsträd) används för behandling av följande PMS-symtom såsom:
ömhet i brösten
svullnadskänsla 
huvudvärk 
irritabilitet 
oro och plötslig nedstämdhet

En intressant iakttagelse gjordes av tyska forskare som studerade PMS-besvär hos kvinnor. De med besvär konsumerade i snitt mer än 60 % mer processade kolhydratet, nästan 300 % (!) mer socker, nästan dubbelt så mycket salt samtidigt som övrigt mineralintag var avsevärt mindre än hos besvärsfria kvinnor.

Örter är inte den enda vägen att gå för att behandla brunstbekymmer och PMS-liknande symptom utan man bör även se över foderstat och annan livssituation för stoet (eller valacken/hingsten).

Det finns fler intressanta örter än munkpeppar om man vill behandla brunstbekymmer och märrighet med örter. Bupleurum är mycket lämplig ört för detta. Både bupleurum och munkpeppar finns i den kinesiska örtfarmakopén men det är bupleurum som används mest i Kina… Även i det gamla Egypten kände man väl till munkpeppar.

Där var den känd för sina sårhelande och tandstärkande egenskaper som utvärtes preparat. Dess hormonreglerande egenskaper kände man inte till eller lade ingen vikt vid. 

Del som används: Frön