Elddon - eld på historiskt vis

Pris:
285 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Kommer snart
Att göra upp eld med ett traditionellt Elddon är ett fantastiskt och enkelt sätt att få igång en lägereld på ett historiskt sätt.

Den vattentäta burken innehåller ett traditionellt eldstål utav kolrikt stål, vassa skärvor flinta, stavar från fnöskticka, jutesnöre samt ca: 6 dm²  koltyg .
Den levereras nu i den blanka burken enligt en utav bilderna.


Från järnåldern och fram till uppfinningen av tändstickan, var användningen av eldstål och flinta en vanlig metod för att göra upp eld.

I Norden är eldstålet känt sedan den äldre folkvandringstiden, och användes på landsbygden fram till mitten av 1800-talet, då tändstickor började användas mer allmänt.

Koltyg ersatte fnösket framför allt hos adeln och det lite mer välbärgade folket under 1700-1800-talet där koltyget tillsammans med elddonet hade en given plats på spiselkransen. För allmogefolket var bomullstyg alltför värdefullt att göra koltyg utav.
Denna metod att göra eld var utbredd i Europa under antiken, medeltiden och vikingtiden och användes ända in på 1800-talet innan den den industriella tillverkningen av tändstickor som inleddes år 1832, så småningom betydde att användandet av eldstål och elddon så sakteligen upphörde.
 
När stålet slås mot en vass bit flinta så avger det en skur utav gnistor som sedan antänder koltyget som sedan börjar att glöda.

Lägg sedan det glödande koltyget i ett knippe torrt gräs, näver eller uppfluffat jutegarn och blås tills att det flammar upp.

Detta sätt att göra eld är en utmärkt färdighet att lära sig som ett alternativ till moderna metoder. Det är verkligen tillfredsställande att göra eld som förr och har man väl börjat med detta så känns det snabbt som det bästa sättet att göra eld ute i naturen. Enkelt, historiskt och genuint…
 
Den vattentäta burken innehåller ett traditionellt eldstål utav kolrikt stål, vassa skärvor flinta, stavar från fnöskticka samt jutegarn och en ordentlig mängd  koltyg.
 
Från gnista till flammande brasa!