Bokashihinkar av återvunnen plast, 2-pack, grå

Pris:
989 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
EM332
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
Bokashihinkar av återvunnen plast som tål maskindisk

Levereras med samtliga tillbehör för hinkarna men för att göra bokashi behöver du även tillsätta bokashiströ med EM (Effektiva Mikroorganismer) så dina matrester kan fermenteras.
 
Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. När avfallet fermenterats i hinken i 2 veckor, grävs det ner i jorden och ger en mycket bra näring till hela din trädgård. Bokashi tillför viktiga mikroorganismer till jorden.

Våra bokashihinkar är gjorda av återvunnen plast som tål maskindisk och levereras i ett set om två hinkar samt alla tillbehör. Du behöver köpa till Bokashiströ med EM (Effektiva Mikroorganismer) som gör det möjligt att fermentera dina matrester och skapa en värdefull jordförbättring till jorden.

Bokashitekniken är ett enkelt sätt att kompostera dina matrester direkt i köket. Efter att avfallet fermenterats i hinken, grävs det ner i jorden och ger näring till hela din trädgård. Du producerar både en levande jordförbättring och flytande växtnäring som är full med goda jordmikrober som sätter fart på tillväxten i trädgården. Din insats bidrar positivt till miljön genom att öka mikrolivet i jorden och minska utsläpp av klimatgaser. Bokashitekniken binder 27 gånger mer klimatgaser jämfört med traditionell kompost i syrerik miljö. Våra samlade insatser leder till en ökad biologisk mångfald. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Hinkarnas mått
• Storlek 31.5 x 35,2 x 30,2 cm
• Volym 15,3 liter
• Material är återvunnen plast Polypropylen

Lakvatten eller “Bokashivätska”
Vätskan som tappas av från hinken under fermenteringsprocessen är en mycket värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt och behöver spädas 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter och 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt.

TIPS!
 • Förvara i PET-flaskor i frysen.
 • Med två hinkar kan du fortsätta skapa bokashi medan den ena hinken fermenterar matavfallet i två veckor.

Hur fungerar det?
 • Det sker ett samarbete mellan det organiska avfallet och mikroorganismerna i bokashiströet. Det organiska avfallet ger näring till mikroberna, dessa växer i antal och jäser (fermenterar), samtidigt som de förökar sig.
 • Matrester fermenteras istället för att ruttna – precis som när man gör syrade grönsaker.
 • Under processen bildas en mängd enzymer, vitaminer, aminosyror, spårämnen, växthormoner och organiska syror.
 • När innehållet i hinken har jäst färdigt, grävs det ner i jorden och maskar, insekter och jordbakterier tar då över och förvandlar de organiska avfallet till mull i en accelererad kompostering. Jordens mikrobiella liv ökar och det blir mer lättillgänglig näring för växterna.

Vad är Bokashi
 • Bokashi är det japanska ordet för “välfermenterad organisk materia”.
 • Bokashi är ett vetekli, ympat med naturliga effektiva mikroorganismer (EM®).
 • EM® består främst av mjölksyrebakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.
 • När du tillsätter bokashiströ till köksavfallet, i syrefri miljö, fermenterar/jäser mikroorganismerna det organiska materialet.

Fördelar
 • Bidrar positivt till miljön genom att vi återvinner matavfallet. All energi bevaras.
 • Koldioxid och kväve binds i jorden istället för att släppas ut som klimatgaser.
 • Några veckor efter att matavfallet grävts ner, omvandlas det till näringsrik och levande jord. Användning Fermentera dina matrester i hink och omvandla till näringsrik jord.
 • Bokashihinkar av återvunnen plast

Vad kan läggas i hinken?
Nästan allt organiskt avfall såsom frukt, grönsaker, kött, fisk, pasta, ris, bröd, kaffesump, godis, ost, tepåsar. Även klipprester, blommor, blad och småkvistar från trädgården. Hushållspapper och pappersservetter i små mängder. Undvik olja, flytande vätskor och större köttben. Gör din egen näring Vätskan som tappas av under fermenteringsprocessen i hinken är en värdefull koncentrerad näring. Den är dock alldeles för sur och stark för att användas direkt.

Dosering
Fermentation i hink: ca 1-2 matskedar strö per liter mat.
Näring/Lakvatten: Späd 1:100 till köksträdgården och vanliga krukväxter, dvs 1dl lakvatten till 10L vatten. Späd 1:1000 för känsliga växter och småplantor. Använd vätskan så snart som möjligt.