Eldstål - eld på historiskt vis

Pris:
145 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
P2168591
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
Att göra upp eld med ett traditionellt eldstål är ett fantastiskt och enkelt sätt att få igång en lägereld på ett historiskt vis. 

Denna lilla jutepåse innehåller ett eldstål tillverkat av kolrikt stål och en bit vass flinta.
Grunden till en lägereld på traditionellt sätt.

Att göra upp eld med ett traditionellt eldstål är ett fantastiskt och enkelt sätt att få igång en lägereld på ett historiskt vis. 

När stålet slås mot en vass bit flinta så avger det en skur utav gnistor som sedan antänder fnöske eller koltyg som sedan börjar att glöda.

Lägg sedan glöden i ett knippe torrt gräs, näver eller uppfluffat jutesnöre och blås tills att det flammar upp. 

Detta sätt att göra eld är en utmärkt färdighet att lära sig som ett alternativ till moderna metoder. Det är verkligen tillfredsställande att göra eld som förr och har man väl börjat med detta så känns det snabbt som det bästa sättet att göra eld ute i naturen. Enkelt, historiskt och genuint…

Från järnåldern framåt, fram till uppfinningen av tändstickan, var användningen av eldstål och flinta en vanlig metod för att göra upp eld. Denna metod var utbredd i Europa under antiken, medeltiden och vikingtiden och användes ända in på 1800-talet för att göra upp eld. Det var först fram mot 1830-talet som den första typen av tändstickor, fosfortändstickan, blev allmänt använt.

Den industriella tillverkningen av tändstickor, som inleddes år 1832, betydde småningom att användandet av elddon och eldstål så småningom upphörde.

Är du en hejare på att tillverka eget fnöske och har tillgång till flintasten runt knuten så har du här ett traditionellt Svenskt eldstål tillverkat av kolrikt stål.