Lindroos Xantangummi 100g - för glutenfri bakning

Pris:
54 kr
Inkl. 12% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
Lindroos Xantangummi är ett pulver som används vid glutenfri bakning. Xantangummi hjälper bröd och bakverk att sätta sig fortare, bli mer elastiskt och få en fastare konsistens.

Lindroos xantangummi är glutenfritt och utvinns från råvara av majs och soja.

Dosering och användning
Till ett normalt recept på 5 dl vätska används ca 1-2 tsk xantangummi.

Xantangummi stabiliserar bakverken och kompenserar det förlorade glutenets elastiska fördelar. Använd inte för mycket, då kan degen bli för hård och torr.

Xantangummi i glutenfri bakning
Xantan är en enkel ingrediens att använda för att förbättra glutenfri bakning. Runt om i världen är det den klart vanligaste ersättaren till gluten även fast vi i Sverige är vana vid att använda psyllium. Fördelarna att baka med Xantan i glutenfri bakning är många:
 
  • Konsistens och textur.  Ger bakverken en trevligare upplevelse. Roligt att äta istället för tråkigt!
  • Elasticitet och spänst.  Slipp platt och torrt. Xantan ersätter glutens egenskaper och ger liv till bakningen.
  • Stabilisator.  Håller ihop och bidrar med fyllning när gluten tas bort från bakningen.
  • Neutral smak.  Går att använda med alla livsmedel och smaksättare utan att stjäla uppmärksamheten.
  • Förbättrad munkänsla.  Minskar glappet och skillnaden mellan vanlig bakning vs glutenfri bakning.

Vad ska jag använda Xantan till?
Du som är glutenallergiker (har celiaki) eller vill baka glutenfritt av andra hälsoskäl kan använda Xantangummi för att ersätta gluten vid bakning och få ett bättre glutenfritt resultat därför att Xantan stabiliserar bakverken snabbare och bättre. Allt det som gluten gör, håller ihop, ger konsistens, textur, elasticitet m.m. förlorar du när du tar bort ett mjöl med gluten i så då måste du ersätta detta med något annat. Xantan ersätter gluten vid bakning men du behöver ha en glutenfri mjölmix eller ett naturligt glutenfritt mjöl som bas.
 
  • Glutenfritt bröd
  • Pannkakor, våfflor, plättar m.m.
  • Kakor, bullar och andra bakverk
  • Såser och redningar
  • Pajer, piroger, tortillas m.m.

Innehåll
Xantangummi (stabiliseringsmedel)

Näringsdeklaration per 100 g:
Energivärde  710 kJ / 176 kcal
Fett 0
- varav mättade fettsyror 0
Kolhydrater 0
- varav sockerarter 0
Fiber 76, 0 g
Protein 6, 0 g
Salt 3,7 g