BioMineral Total

Ord. pris: 
499 kr
Rea:
399 kr
Inkl. 25% Moms
Art.nr:
EB-0538
Du sparar: 
100 kr (20%)
Typ:
3,6 kilo
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
Mineraler är en grupp ämnen som har stor betydelse för kroppens kemi och för funktionen hos olika organ. De behövs för bland annat skelettets uppbyggnad, musklernas uppbyggnad och funktion, ledernas funktion och många andra kroppsfunktioner. Man brukar göra en indelning i makromineraler respektive mikromineraler eller så kallade spårämnen.

• Komplett mineralfoder
• Innehåller makro- och mikromineraler
• Smaklig och lätt att dosera

Till gruppen makromineraler hör kalcium, fosfor, magnesium samt natrium, kalium och kisel.

Både kalcium och fosfor behövs för att bygga upp skelettet. Förutom mängden kalcium och fosfor är förhållandet, dem mellan, den så kallade Ca/P-kvoten; mycket viktig att hålla koll på. Denna bör ligga mellan 1,2–1,8 i den totala foderstaten.

Magnesium finns framförallt i muskler och i skelettet och behövs för många kemiska reaktioner samt för blodkärl och nervsystem. Kisel anses vara välgörande för hovar och hårrem samt för att utveckla starka leder.

Till gruppen mikromineraler hör järn, jod, koppar, mangan, zink och selen. Ca 60% av järnet i kroppen finns i hemoglobin, molekylen i de röda blodkropparna som transporterar syre ut till cellerna. Jod behövs bland annat för bildning av hormon i sköldkörteln. Koppar ingår i många enzym som är inblandade i olika synteser i kroppen. Koppar behövs för bildandet av elastisk bindväv, det är nödvändigt för hemoglobinbildandet samt för syretransporten i kroppen. Koppar medverkar också vid tillverkning av pigmentet melanin och stabiliserar kollagenet i hud, ben och senor. Upptaget av koppar i tarmen påverkas av nivåerna av andra mikromineraler som zink, järn och molybden.

Mangan hjälper till vid broskbildning i lederna och är en viktig del i omsättningen av kolhydrater och fett. Zink ingår precis som koppar i en mängd enzym. Dessa enzym behövs vid t ex  kolhydrat- och proteinmetabolismen i kroppen. Zink behövs också för kreatinbildning i hud, päls och hovar.

Selen ingår i det enzym som oskadliggör de fria radikalerna (ämnen som bildas vid kroppens förbrukning av syre). De fria radikalerna har en nedbrytande effekt på kroppens vävnader och orsakar dess åldrande. Selen bidrar till att bromsa denna process. Den spelar också en viktig roll för immunförsvaret och krävs för att de vita blodkropparna ska kunna bekämpa bakterier och andra mikroorganismer effektivt. Selen samspelar med vitamin E och de båda kompletterar och stärker varandras effekt. De kan i viss omfattning också ersätta varandra.

På de flesta platser i Sverige lider jordarna brist på naturligt selen. Därför är de flesta svenska foderråvaror fattiga på detta ämne. Denna brist är känd sedan länge, senare analyser visar på att även övriga mikromineraler finns i liten mängd i våra jordar och ett tillskott till grovfodret behövs.

BioMineral Total innehåller en välavvägd kombination av kalcium, fosfor, magnesium och kisel tillsammans med spårämnena järn, koppar, jod, zink, mangan och selen med hög biotillgänglighet för att trygga det dagliga intaget av mineraler.

PRODUKTBESKRIVNING
Mineraltillskott med mycket god biotillgänglighet för häst.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
När foderstaten inte innehåller tillräckligt med mineraler för att tillgodose hästens behov.

SAMMANSÄTTNING
Kalciumkarbonat, mononatriumfosfat, magnesiumoxid, kiselgur, mangansulfat, zinksulfat, kopparsulfat, järnsulfat, kaliumjodid, selenjäst

DOSERING
1 -2 dosmått dagligen, blandas väl i kraftfodret
1 dosmått = 20 g ger 4 g kalcium, 1,25 g fosfor, 0,5 g magnesium, 1g kisel, 10 mg järn, 0,6 mg jod, 40 mg koppar, 75 mg mangan, 110 mg zink, 0,5 mg selen
Ca/P kvot: 3,2